INTEROFFICE COMMUNICATION

COUNTY OF MILWAUKEE
DATE: May 6, 2015
TO: Theodore Lipscomb, Sr., County Board of Supervisors
FROM: Mark A. Grady, Deputy Corporation Counsel &

SUBIJECT:  File 15-353, a resolution to amend section 201.24(4.1) of the ordinances

You asked that I provide background for the resolution referenced above that you have
sponsored. The subject is the “rule of 75 pension benefit. The resolution makes a
technical correction to a drafting error contained in prior resolutions and ordinance
amendments in order to fully effectuate the County Board’s intentions in those prior
resolutions.

Historically, based on the ordinances or collective bargaining agreement provisions,
eligibility for the rule of 75 pension benefit depended on the employee’s status on the
date of retirement. The staff of the retirement system would review the employee’s
union status at retirement and then apply the relevant hire date rule for that union or
status to determine the employee’s eligibility. Thus, for example, an employee who was
represented by AFSCME at retirement and who was hired prior to 1/1/94 would be
eligible for the rule of 75. This would be true whether the employee had always been an
AFSCME employee or whether the employee had been a deputy sheriff, or a
nonrepresented employee, or a nurse, or something else, and had become an AFSCME
employee only just prior to retirement. 1t was represented status on the date of retirement
that mattered.

Following Act 10, there was concern that some union bargaining units might fail to re-
certify and those employees would become nonrepresented employees. For example,
prior to Act 10, an AFSCME, TEAMCO or Machinists union employee who was hired
after 1/1/94 would not have been eligible for the rule of 75, assuming the employee
remained in one of those bargaining units at retirement, whereas nonrepresented
employees hired prior to 1/1/06 would be eligible for the rule of 75, assuming they
remained nonrepresented at retirement. But after Act 10, if AFSCME, TEAMCO or the
Machinists bargaining units were decertified, then employees in those bargaining units
would become nonrepresented employees and those AFSCME, TEAMCO or Machinists
employees hired after 1/1/94 and before 1/1/06 who were not previously eligible would
become eligible for the rule of 75 based on their nonrepresented status at retirement.



Consequently, after Act 10, the Board adopted amendments to the pension ordinances
governing the rule of 75. First, in July of 2011, the Board merely took the provisions
governing eligibility for the rule of 75 from the non-public safety worker collective
bargaining agreements and codified those provisions in the pension ordinances. Next, on
September 29, 2011, the Board amended the rule of 75 pension ordinances to change the
relevant date for determining eligibility for the rule of 75. Instead of determining
eligibility for the rule of 75 based on the employee’s union or represented status on the
date of retirement, the Board amended the ordinance to provide that it is the employee’s
union or represented status on the date of September 29, 2011 that is relevant.

Thus, if an employee was an AFSCME, TEAMCO or Machinists member on 9/29/1 1,
then the employee’s eligibility for the rule of 75 is based on the hire date rule for
AFSCME, TEAMCO or Machinists on 9/29/11 (that is, must be hired prior to 1/1/94). If
an employee was not represented on 9/29/11, then the employee’s eligibility at retirement
is based on the hire date rule for nonrepresented members on 9/29/11 (that is, hired prior
to 1/1/06). Consequently, an employee’s change in union or represented status after
9/29/11, or an employee’s status on the date of retirement, is no longer is relevant. As a
result, employees who were eligible for the rule of 75 on 9/29/11 retained that eligibility
regardless of job changes or union decertification that might occur later and, conversely,
employees who were not eligible for the rule of 75 on 9/29/11 would not gain eligibility
regardless of job changes or union decertification that might occur later. Put simply, if
the employee had eligibility on 9/29/11, they kept it; if they didn’t have it, they would not
gain it.!

However, at the time the ordinance was amended, the Federation of Nurse and Health
Professionals (FNHP) had an existing collective bargaining agreement in place that pre-
dated Act 10. That CBA provided that FNHP members would be eligible for the rule of
75 as they were hired; in other words, it did not have a cutoff hire date for eligibility.
Thus, for example, a member of FNHP hired on October 1, 2011 was eligible for the rule
of 75 at retirement under FNHP’s then-existing CBA. Therefore, limiting eligibility for
FNHP members in the ordinance to their status on 9//29/11 was contrary to the CBA and
illegal. Consequently, in November of 2011, the Board adopted an amendment to the
rule of 75 ordinance for FNHP (§201.24(4.1)(2)(c)) to remove the 9/29/11 reference date.

At the time of either the September or November 2011 amendments, the appropriate and
relevant reference hire date for FNHP should have been added, but was not. The relevant
date for FNHP is December 31, 2012. That is the date the pre-Act 10 CBA with FNHP
expired and is the last possible date of hire of any FNHP members whose eligibility had
to be protected under that CBA. By inserting the date of December 31, 2012 into the
FNHP rule of 75 pension ordinance, the employees who were members of FNHP on that

! AFSCME has filed suit to challenge this interpretation and claims that its members hired between 1/1/94 and
1/1/06 gained the rule of 75 upon adoption of Act 10. That case is pending. :



date and who were eligible for the rule of 75 on that date will maintain that eligibility
regardless of any later job change or union decertification that might occur; those hired
after that date are not eligible.

Without the inclusion of the December 31, 2012 date in the ordinance, should FNHP ever
decertify, a/l FNHP employees regardless of hire date would lose eligibility for the rule
of 75.2 Without the addition of this date, and should a decertification occur, the
ordinance would provide that members of FNHP at retirement are eligible for the rule of
75, but there would not be any such members. In that scenario, the former FNHP
members would not be eligible under any other ordinance provision because they would
not have been members of another union or nonrepresented employees on 9/29/11.

The intent expressed in the resolution and ordinance amendment in September of 2011
was to fix in place eligibility for the rule of 75 to those employees eligible at that time.
The addition of the 12/31/12 date for FNHP does the same thing for FNHP employees as
the addition of the 9/29/11 date did for all other non-public safety worker employees.

? Within the last month, the Wisconsin Employment Relations Commission conducted a recertification vote for
FINHP, the Trades, TEAMCO and the Attorneys and all four units received sufficient votes to be recertified for
another vear.



